Ledelse med muligheder…

af

Ledelse med muligheder...

Jeg synes simpelthen, han er så r.. irriterende og jeg har SÅ svært ved, at han hele tiden modarbejder alle nye tiltag!

Frustrationen lyste ud af den leder jeg sad sammen med og det var helt tydeligt, at der var noget her, der var svært. Der var en medarbejder, der udfordrede…
Jeg har selv oplevet lignende frustrationer mange gange og været leder for mange forskellige medarbejdere, som har krævet vidt forskellig ledelse.

Min største styrke, er helt klart, at jeg er god til mennesker. Jeg interesserer mig for mennesker og jeg synes det er spændende, at “lege” med, hvilke knapper JEG kan skrue på, for at kunne møde forskellige medarbejdertyper i forskellige situationer. Hvordan er jeg medskaber af følgeskab, motivation og ejerskab hos den enkelte medarbejder.

Hvordan finder vi sammen en vej…

Det er helt individuelt, hvordan du som leder, finder din vej med medarbejderen. Der er ikke en fællesbetegnelse for, hvordan du leder. Der er en masse teori og gode begreber, som nærvær, nysgerrig, åben, tillidsfuld, anerkendende osv.

Den leder jeg sad overfor, kender også til alle de begreber, men det gjorde ikke den nuværende situation nemmere.

Jeg havde på ingen måder hjulpet hende ved at remse dem op eller ”belære” hende om, at det er vigtigt at huske, at anerkende forskelligheder eller perspektiver.
Jeg indtog i stedet for, på bedste ”amatøragtige” måde, rollen som medarbejderen.

 

Jeg spurgte ind til hvad der reelt skabte frustrationen i medarbejderens adfærd og så begyndte jeg at agere som medarbejderen.

Vi stoppede samtalen ind i mellem og snakkede om hvad der foregik. Hvad skete der hos hende og hvad skete der hos mig. I starten handlede samtalerne meget om, hvad hun syntes at jeg (som medarbejder) gjorde forkert. Du er så negativ? Hvorfor kunne du ikke bare prøve at forstå? Nogle gange kom vi helt derud, hvor der blev sagt – du får altså penge for at være her!

Det er på ingen måder en dårlig leder jeg sad overfor – bare en leder der var kommet til kort. En leder der ikke kunne finde flere værktøjer i kassen og simpelthen ikke vidste, hvordan hun skulle lede (eller som hun sagde: trænge igennem) til den her medarbejder.

På den anden side af bordet – i min rolle som medarbejder – havde jeg andre perspektiver. Jeg sad og tænkte: Hun hører ikke hvad jeg siger. Hun synes ikke at jeg har noget at bidrage med, selvom jeg har 10 års erfaring. Hun er utrolig træt af mig og vil nok helst have, at jeg pakker mit tøj og går. Jeg fortalte om de tanker jeg sad med og så blev der stille et øjeblik…

Men jeg anerkender dig da, jeg hører alt hvad du siger og jeg kan også godt forstå dig og dit perspektiv, men vil SKAL bare en anden vej… Det er bestemt et andet sted fra.

Så snakkede vi lidt om, hvad bl.a. anerkendelse var for mig og for hende og hvad vi havde brug for, for at føle os anerkendt. Det var to helt forskellige ting. Ingen af dem forkerte – bare forskellige.

Vi snakkede om, hvorfor jeg oplevede, at hun synes, at jeg ikke havde noget at bidrage med og at hun helst så at jeg pakkede mit tøj og gik…
Vi snakkede om hvordan denne medarbejder, også kunne ledes og vi snakkede om hvad hun kunne skrue på i

sin ledelse, i hendes måde at møde medarbejderen på. Hvad ville give en anden samtale – en anden og mere konstruktiv relation.

Vi prøvede samtalen med medarbejdere en gang og en gang til og en gang til og….

For hver gang vi ”legede” med samtalen kom der refleksion og indsigt. Hvad viser jeg med min krop? Hvad fortæller min mimik? Hvordan forstår du det jeg siger? Hvad er mit handlemønster? Hvad er det for værdier jeg har, som påvirker min tilgang? Hvad er for forskellige værktøjer jeg har og hvordan virker de?

Når jeg arbejder med ledere, har jeg ikke RESULTATET til dem. Jeg har en masse erfaring fra min egen tid som leder, fra min tid som HR Leadership Partner og fra min tid som konsulent og coach og det bringer jeg selvfølgelig i spil, når det er relevant. Jeg giver også gode råd og klar feedback, men jeg har ikke SVARET.

Min fornemmeste opgave ligger i at få ”min” leder til at reflektere og få indsigt i ALLE de muligheder de har. At finde og se ALLE de værktøjer de har i kassen og bruge dem bevidst i forhold til de medarbejdere de har.

Du har uendelige muligheder i din ledelse og sætninger som: ”men sådan er jeg…” eller ”det er ikke lige mig, at gøre sådan…”, de skal i min optik udfordres. Nej, det er ikke lige dig, at gøre som ham eller hende, men hvad er det så, der OGSÅ er dig?

Normalt træner jeg ledere med hjælp fra en professionel skuespiller i mindre grupper. Og det gør jeg fordi det virker og fordi det er praksisnært og det rent faktisk gør en forskel for den enkelte leder.

Du glemmer ikke de erfaringer du gør dig under træningen og du kan trække på dem i din ledelse når du vender tilbage til virksomheden.

Udtalelser fra ledere

 

“Vi gik fra 2D til 4D”!

“Det blev tydeligt og konkret, hvilke særlige dilemmaer, vi har ift. vores nye ledelsesgrundlag. Og det blev tydeligt, at der er mange forskellige tilgange til ledelse og mange faktorer, der spiller ind, når ledelse udøves i praksis. Og at de forskellige tilgange har forskellig effekt ift. medarbejderen og/eller situationen.
Vi fik omsat ord og billeder til adfærd, der kan nuancere udfordringerne”.

“Vi fik et ’spejl’ op foran os, som helt sikkert har fortsat vores tanker og refleksioner efterfølgende”.

“Skuespil på dag 1. var god inspiration til drøftelse af relation leder /medarbejder”.

“Godt trick med at bruge skuespil for at få alle med”.

“Godt at se ledelse fra en anden vinkel, når det er præsenteret i et skuespil i stedet for “kun” dialog.”

“Arrangementet med skuespillerne fungerede langt bedre end forventet”.

Skuespillet var godt – interessant at forholde sig til de subtile nuancer i problemstillingerne, som man får med, når det sker live”.

“Deltog kun torsdag, men syntes, at MLA og Dacapo leverede en god oplevelse, hvor der var medinddragelse”.

“Skuespils-situationerne var en god måde at debattere ledelse på”.

“Blanding af at observere og diskutere – fik jeg mega meget ud af. Det skuespil var virkelig godt”.

“Det var super godt med skuespil til at illustrerer ledelse. Emnet var meget relevant og nærværende, det betød noget for indholdet og udbytte”.

“Skuespillet fik os til at reflektere over ledelse og satte en masse tanker i gang”.

“Satte tanker i gang. Fremhævede at vi alle lægger mærke til forskellige ting.
Mette holdt en god intensitet og dynamik, der gjorde det godt”

“Indslaget med brug af eksterne skuespillere til at opføre forskellige cases relateret til det nye ledelsesgrundlag virkede rigtig godt. Det var med til at sætte spot på nogle relevante og vanskelige emner og fordrede både en god diskussion og involvering blandt lederne”.

“Super godt og anderledes og interessant, så man var med’. Det at man på sin vis fik mulighed for “at se sig selv udefra”.

Referencer

Chefkonsulent Dacapo A/S

Kontakt

Mette Lego Aamand
+45 2795 0119

Legoaamand@gmail.com

 

Bliv klogere på din ledelse!

Bliv klogere på din ledelse!

Udvid dit ledelsesrepertoire og skab resultater.

Helt Gratis!

Velkommen. Du modtager nu mit nyhedsbrev der vil hjælpe dig til bedre ledelse